În urma acordului interimar semnat duminică de Teheran cu cele 6 mari puteri în privinţa programului său nuclear, Uniunea Europeană va ridica primele sancţiuni impuse Iranului "în luna decembrie" a anunţat şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius.
Această ridicare a sancţiunilor, ce trebuie validată în cadrul unui consiliu de miniştri de externe ai celor 28 peste câteva săptămâni, va fi "limitată, precisă şi reversibilă" a mai notat ministrul francez de externe fără să dea însă detalii cu privire la domeniile vizate de ridicarea sancţiunilor. "Poziţia americanilor este similară" a mai ţinut să precizeze Fabius.
Uniunea Europeană interzice din iulie 2010 încoace asistenţă tehnică sau transfer de tehnologie petrolieră în Iran. Deasemenea este interzisă activitatea anumitor bănci iar o serie de personalităţi iraniene sunt interzise să voiajeze în interiorul UE.
Din mai şi decembrie 2011 încoace, europenii au îngheţat de asemenea bunurile a 243 de entităţi iraniene şi 40 de persoane suplimentare au completat lista celor cu interdicţie de viză în UE.
În iulie 2012 europenii au impus Iranului un embargou pe petrol şi au îngheţat bunurile băncii centrale iraniene. Acum un an, Uniunea Europeană a interzis tranzaţii între bănci europene şi bănci iraniene cu anumite excepţii şi a întocmit o listă neagră pe care figurează alături de ministrul iranian al energiei, 34 de administraţii şi societăţi iraniene.
În fine, în decembrie anul trecut lista neagră s-a extins la 105 personalităţi iraniene şi 490 de firme.
Uniunea Europeană nu este însă singura entitate care aplică sancţiuni Teheranului. Washingtonul a îngheţat încă din noiembrie 1979 bunurile iraniene din băncile americane. În 1995 SUA au decretat un embargou economic total iar un an mai târziu s-au decis sancţiuni împotriva firmelor indiferent de naţionalitate ale celor care investesc