Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi instituţia similară din China vor semna, cu prilejul vizitei premierului Li Keqiang în România, două protocoale ce vizează exporturi de carne de porc congelată şi de bovine pentru reproducţie.
Potenţialele comenzi ale companiilor din China ar urma să mărească cererea de carne de porc, în condiţiile în care, de la 1 ianuarie 2014, piaţa comunitară se va deschide livrarilor de carne de porc din România. Acestea au fost supuse, timp îndelungat, unui embargo din cauza pestei porcine.
Citeşte şi: România va relua, de la 1 ianuarie 2014, exportul de carne de porc către ţările UE
Conform datelor Ministerului Agriculturii, la 30 aprilie 2013, în România efectivul de porcine era de circa 4,48 de milioane de capete. Potenţialele comenzi ale companiilor din China s-ar ridica la circa 3 milioane de porcine.
De asemenea, din datele ANSVSA, din luna ianuarie 2012, în urma măsurilor aplicate de această instituţie, operatorii din industria de profil au putut participa la comerţul intracomunitar de carne proaspătă şi produse din carne de porc, care au provenit din “sistemul canalizat“.
Volumul exporturilor realizate în acest sistem a fost, în anul 2012, de peste 18.000 de tone, în valoare de peste 31 de milioane de euro, iar pe primele 6 luni ale acestui an de 8.000 de tone, in valoare de peste 17 milioane de euro.
În ceea ce priveşte bovinele, efectivele estimate de Ministerul Agriculturii însumează 2,2 milioane de capete. China ar fi dispusă să importe din România jumătate de milion de bovine, adica aproximativ un sfert din total.
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi instituţia similară din China vor semna, cu prilejul vizitei premierului Li Keqiang în România, două protocoale ce vizează exporturi d