Deja se ştiu efectele fumatului asupra fumătorului. Într-o măsură mai mică, se cunosc şi efectele fumatului pasiv asupra nefumătorilor. Însă, mai trebuie să ştim ceva: fumatul pasiv face rău, poate chiar mai rău, copiilor care sunt supuşi, zi de zi, fumului de ţigară al părinţilor.
În Marea Britanie, peste 430.000 de copii, cu vârsta între 11 şi 15 ani, sunt expuşi fumatului pasiv în timpul călătoriilor cu maşina familiei. Această statistică a fost realizată pe fondul pregătirilor Camerei Lorzilor pentru o dezbatere privind interzicerea fumatului în automobile atunci când sunt prezenţi şi copii. Grupul de lobby al fumătorilor din Marea Britanie, „Forest“, spune că datele acestea sunt înşelătoare şi că o interzicere a fumatului în automobile ar reprezenta „o imagine distorsionată“ a acestei statistici.
Datele sunt, într-adevăr, extrapolate dintr-un sondaj care a implicat elevi din 7.500 şcoli generale din Marea Britanie. Dintre aceştia, 6% spun că sunt expuşi fumului de ţigară în maşina familiei în fiecare zi, iar 8% spun că sunt expuşi fumatului pasiv o dată sau de două ori pe săptămână. Statisticile din Marea Britanie nu sunt disponibile pentru copii mai mici de 11 ani.
„Adulţii sunt protejaţi de fumatul pasiv în locurile publice şi în vehiculele care îi duc la serviciu. Acest amendament al legii este fundamental pentru protejarea copiilor şi trebuie adoptat dacă dorim un viitor bun şi sănătos pentru această generaţie“, spune doctorul Noel Snell, directorul Fundaţiei britanice pneumologice, citat de BBC.
„Conform sondajelor, doar un număr mic de adulţi fumează în maşinile personale în prezenţa copiilor. Este un gest necugetat şi oamenii recunosc asta. Legislaţia reprezintă o imagine disproporţionată. Va fi foarte greu de impus şi reprezintă o irosire a resurselor statului. Educaţia trebuie să funcţioneze mai bine decât o