Vaticanul a expus pentru prima oară publicului din întreaga lume moaştele Sfântului Petru, în timpul unei slujbe religioase speciale desfăşurate duminică. Mii de credincioşi catolici au fost martorii unicului moment în care fragmente din sfintele rămăşite trupeşti ale Apostolului Petru, considerat întemeietorul Bisericii creştine.
Un relicvariu de bronz ce conţinea nouă bucăţi ale oaselor Sfântului Petru, martirizat la Roma în timpul prigoanei asupra creştinilor iniţiată de împăratul Nero, a fost dezvăluit credincioşilor în timpul slujbe de duminică, în Piaţa San Pietro, punctul central al Vaticanului, închinat memoriei Apostolului.
Papa Francisc s-a rugat în faţa moaştelor înainte de a începe slujba şi a ţinut câteva minute relicvariului în braţele sale.
FOTO Reuters
Evenimentul a marcat încheierea „Anului Credinţei”, sărbătorit pe 24 noiembrie în prezenţa Papei Francisc. „Anul credinţei" a fost inaugurat în octombrie 2012 de papa Benedict al XVI-lea, cu patru luni înainte de renunţarea la pontificat, şi a oferit prilejul pentru numeroase festivităţi organizate în piaţa Sfântul Petru.
Potrivit Vaticanului, circa 8,5 milioane de pelerini au venit la Roma cu aceste ocazii. Numeroşi sunt şi cei care au venit să se reculeagă la grotele din Vatican, în faţa mormântului primului apostol creştin.
FOTO Reuters
Osemintele au fost descoperite în timpul săpăturilor din 1940, sub pontificatul Papei Pius al XII-lea, într-o necropolă situată sub Bazilică, lângă un monument din secolul al IV-lea, construit în onoarea Sfântului Petru, considerat primul episcop al Romei şi primul papă.
Potrivit AFP, papii nu au confirmat niciodată că osemintele ar aparţine cu siguranţă Sfântului Petru. Cu toate acestea, teste ştiinţifice efectuate în anii '50—'60 au conchis cu mare „probabilitate” că este vorba de rămăşiţ