Iosif al II-lea prefera Borcutul de Budeşti, Napoleon al III-lea pe cel din Săpânţa, care l-a şi tratat de o boală la rinichi, Iorga pleacă din Maramureş cu Divina Comedia îmbrăcată în foiţă de aur, Goga, cu o veselă şi amintirea unei poveste de iubire, iar lista ar putea continua. De la Iosif al doilea, la Ferdinand şi Mihai I, Goga, Rebreanu, Iorga sau Eminescu, marile personalităţi istorice au câte o poveste inedită care îi leagă de Maramureş.
A apărut în scrisori, în biografii celebre, în cronici, dar, mai ales, a rămas în amintirea unor oameni deosebiţi. Maramureşul a atras, dintotdeauna, ca un magnet, politicienii, vedetele, regii, scriitorii. Unii au găsit aici remedii pentru sănătate, alţii, poveşti de iubire, alţii şi-au îmbunătăţit cultura. Pentru toţi însă, de la Iosif al II-lea la Prinţul Charles, Maramureşul a fost un loc special.
Începem „Sherezada Maramureşului” cu feţele regale. Dacă am privi în istorie, atracţia moştenitorului coroanei britanice pentru Maramureş n-ar trebui să ne pară deloc ciudată sau atipică. Pe el îl atrag casele şi peisajele noastre. Pe alte feţe regale i-a atras... apa.
Scriitorul Nicoară Mihali povesteşte că: „Iosif al II-lea, fiul Mariei Tereza, este unul dintre împăraţii cei mai luminaţi pe care i-a avut Austria. În 1780-1790 conduce Imperiul, dar face o călătorie în Transilvania, în 1773, şi vine prin Pasul Prislop şi se opreşte la Sighet. De aici face o incursiune spre cetatea Hustului (unde se spune că ar fi avut o amantă) şi, călărind un cal nărăvaş, cade şi îşi rupe un picior. Din această cauză, rămâne vreo două săptămâni la Sighetu Marmaţiei. Este perioada în care primeşte foarte multe scrisori de la românii din Transilvania. Sunt unii care spun că atunci ar fi primit borcut de la Budeşti, şi aşa i-a plăcut, încât şi după ce a plecat, i se ducea regulat apă minerală