Opoziţia a scos, sâmbătă, în centrul Capitalei mii de adepţi ai integrării euroasiatice. Deşi au fost mai puţini decât pro-europenii adunaţi pe 3 noiembrie, experţii atrag atenţia că Partidul Comuniştilor are încă un cuvânt greu de spus pe eşichierul politic.
Peste 40.000 de susţinători ai opoziţiei, potrivit organizatorilor, sau circa 7.000 de persoane, potrivit poliţiei, au protestat sâmbătă în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cerând demisia guvernării, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală şi apropierea de Rusia. Unii observatori au comparat imediat acţiunea cu mitingul pro-Europa, organizat de partidele de la putere pe 3 noiembrie, şi au tras concluzia că „revoluţia de catifea“ promisă de comunişti a eşuat lamentabil.
„Concluzia zilei este una importantă: cea mai mare forţă antieuropeană, de opoziţie, nu are potenţialul de a produce o cădere a Guvernului, prin mitinguri şi revoluţii. Astfel, drumul spre parafarea acordurilor de asociere şi liber schimb la Vilnius este deschis“, a scris pe blogul său analistul Roman Mihăeş.
Comuniştii, capabili să mobilizeze masele
Alţi lideri de opinie spun însă că guvernarea pro-europeană n-ar trebui să se culce pe lauri pentru că Partidul Comuniştilor rămâne un adversar de temut.
„Protestul comuniştilor nu mi s-a părut o replică jalnică la cel din 3 noiembrie. Sigur, nu au putut aduna o mulţime la fel de mare ca şi puterea, dar şi steagurile au fost altele. Atunci mulţi au ieşit în piaţă nu atât de dragul puterii, ci pentru că rezonează cu integrarea europeană, ca orizont al prosperităţii şi libertăţii. Cele câteva mii bune de manifestanţi aduşi de opoziţie ar trebui să-i pună pe gânduri pe guvernanţi. Numărul mare al protestatarilor a confirmat că societatea moldovenească este încă profund divizată“, atrage atenţia publicistul Vitalie Ciobanu.
„Eu am fost la ambele mitinguri. E adevăra