Iniţiativa de retragere a distincţiei eurodeputatului Laszlo Tokes este inacceptabilă şi reprezintă o lipsă de respect faţă de etnicii maghiari din România, consideră Comisia pentru unitate naţională a Parlamentului de la Budapesta, relatează MTI.
Potrivit Comisiei parlamentare, retragerea distincţiei lui Laszlo Tokes ar ridica dubii în legătură cu libertatea de exprimare şi cu rolul etnicilor maghiari în România.
Preşedintele Comisiei, Arpad Potapi (Fidesz), a exprimat speranţa că preşedintele Traian Băsescu nu va da curs unei iniţiative care, în opinia lui, este "inacceptabilă".
Potrivit lui Potapi, acţiunile curajoase ale lui Tokes au fost esenţiale pentru revoluţia care a avut loc în România în 1989 şi pentru continuarea transformării democratice a ţării. Retragerea distincţiei la două decenii de la revoluţie ar fi o "manevră nedreaptă", adaugă oficialul ungar.
Săptămâna trecută, politicieni din cadrul Fidesz apreciau că eurodeputatul Laszlo Tokes este victima unui "spectacol politic" care are rolul discreditării şi intimidării celor care luptă pentru drepturile minorităţii maghiare.
Ministerul ungar de Externe consideră că iniţiativa de retragere a distincţiei acordate lui Laszlo Tokes reprezintă o acţiune "extrem de preocupantă", un gest de umilire a comunităţii etnicilor maghiari din România, având scopul de intimidare a celor care solicită autonomia maghiarilor.
Laszlo Tokes a declarat că preşedintele Traian Băsescu este "politicianul cel mai cumpănit, cel mai echilibrat, din România", dar adaugă că nu se "amăgeşte" în privinţa deciziei şefului statului vizând Ordinul "Steaua României" întrucât "nici el nu are scrupule". "Domnul preşedinte se află între ciocan şi nicovală. Cu metode similare, împotriva statului de drept, aceiaşi actori politici care mi-au retras Ordinul au vrut să-l demită în vara anului trecut. El, d