Personalul medico-sanitar participa luni, intre orele 8.00 si 10.00, la greva de avertisment organizata de Federatia Sanitas, urmand ca negocierile cu Ministerul Sanatatii sa fie reluate luni dupa-amiaza, pentru contractul colectiv de munca, deblocarea unor posturi si cresterea veniturilor.
"Federatia Sanitas are membri in toate unitatile medicale. Toate categoriile de persoanl medico-sanitar isi vor da maine (luni, n.r.) mana", a declarat pentru Mediafax prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi.
El a mai adaugat ca, chiar daca nu au organizatii sindicale reprezentative care sa declanseze greva, zeci de mii de medici au fost de acord cu acesta actiune.
In cadrul grevei de avertisment se asigura o treime din serviciile medicale, in principal urgentele, timp de doua ore, dupa care tot persoanlul medico-sanitar isi reia activitatea.
Marius Sepi a mai spus ca greva nu este impotriva pacientilor, care au de suferit in prezent "cand isi aduc de acasa medicamente, mancare, resouri", ca sa stea in spital.
Liderul sindical a mai amintit ca luni dupa-amiaza vor fi reluate negocierile cu Ministerul Sanatatii, in vederea semnarii contractului colectiv de munca la nivel de sector. Federatia mai urmareste sa obtina si cresterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar si deblocarea a peste 1.200 de posturi in sistem.
Negocieri se mai vor desfasura marti si miercuri, incepand de joi pe termen nelimitat fiind programata greva generala.
"Telefonul Federatiei Sanitas este deschis pentru orice decident politic care vine cu solutii sa deblocam situatia din sistem", a mai spus Marius Sepi.
Angajatii din sanatate cer minimum 6 la suta din PIB pentru Sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizari