Cu cinci miniştri şi 300 de oameni de afaceri de la Beijing, premierul Chinei, Li Keqiang, a aterizat astăzi la Bucureşti, unde va rămâne până miercuri, într-o vizită oficială suprapusă peste summitul ţărilor din Europa Centrală şi de Est cu China şi peste un form economic.
În trei zile, chinezii ar urma să semneze contracte de 5 miliarde de euro în energie – construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a hidrocentralei Tarniţa şi reabilitarea unui grup energetic la Rovinari – şi să facă în România comenzi anuale pentru 3 milioane de porcine, 3 milioane de ovine şi 500.000 de de bovine. Interesaţi să-şi reducă dependenţa importurilor din Statele Unite, Brazilia, Argentina sau Australia, chinezii vor importa de pe piaţa românească animale a căror valoare de piaţă a fost estimată de ZF la 1 miliard de euro.
Dincolo de proiectele previzibile, negociate de mai mulţi ani, Victor Ponta şi Li Keqiang au vorbit despre o preţiune de linie de cale ferată de mare viteză cu tehnologie chineză. Detaliile ar urma să fie discutată de delegaţiile guvernamentale în această seară.
Dacă Guvernul a estimat toate potenţialele investiţii chineze la 8,5 miliarde de euro, premierul chinez a susţinut că "plafonul stabilit ar putea fi depăşit", fără a menţiona o sumă concretă. Preşedintele Traian Băsescu vorbeşte în schimb despre "disponibilitatea Chinei de a investi circa 10 miliarde de dolari în perioada următoare" în întreaga zonă a Europei Centrale şi de Est.
Este de altfel şi motivul pentru care, ca o excepţie de la protocolul obişnuit, Victor Ponta l-a aşteptat personal, cu jumătate din Guvern, pe Li Keqiang la aeroport, primindu-l cu pâine, sare şi onoruri militare, practică pe care premierii au abandonat-o după mandatul lui Adrian Năstase. "Îmi doresc ca România să fie cel mai bun prieten al Chinei în UE şi în această regiune. China este un partener c