Compania franceză care produce pilulele contraceptive de urgenţă Norlevo a anunţat că acestea devin complet ineficiente pentru femeile de peste 80 de kilograme.
Un raport publicat recent de compania franceză HRA Pharma arată că pilula de urgenţă Norlevo începe să-şi piardă eficienţa în cazul femeilor care depăşesc 75 de kilograme şi devine total inutilă pentru femeile de peste 80 de kilograme, potrivit publicaţiei „Time“. De altfel, compania urmează să modifice informaţiile de pe cutia pilulelor, după ce autorităţile europene au aprobat schimbarea pe 10 noiembrie.
Pilulele conţin levonorgestrel, substanţa care se regăseşte şi în alte medicamente similare. De aceea, specialiştii cred că avertismentul lansat de francezi ar putea fi valabil şi pentru alte contraceptive de urgenţă cu aceeaşi substanţă de bază.
Ce este contracepţia de urgenţă „Pilula de a doua zi“, „pilula de după“ sau contracepţia de urgenţă înseamnă toate acelaşi lucru: administrarea unei cantităţi ridicate de progesteron sintetic (hormon produs, în mod normal, de organismul femeilor) într-o doză unică (o singură pastilă) sau în două doze într-un interval de maximul 72 de ore de la contactul sexual neprotejat sau de la „accident“, petru a preveni o sarcină nedorită. Eficienţa metodei este de 95% dacă este administrată în primele 24 de ore de la „accident“ şi scade la 85% la 24-48 de ore şi la 58% în intervalul 49-72 de ore. Medicii ginecologi recomandă contracepţia de urgenţă femeilor care nu-şi doresc un copil în următoarele situaţii: nu există certitudinea că momentul „retragerii“ a fost sau nu ulterior ejaculării (fie ea şi parţială sau cu eliberarea unei cantităţi foarte mici de lichid seminal);
folosirea metodei calendarului lasă loc de îndoieli;
diafragma/prezervativul s-a rupt sau a alunecat;
dispozitivul intrauterin (steriletul) a fost expulzat;