Dezvoltarea tehnologiei extracţiilor gazelor de şist în Europa ar putea genera aproximativ un milion de locuri de muncă economiei europene, intensificând competitivitatea industriei, anunţă un nou studiu elaborat despre impactul gazelor de şist în spaţiul UE.
Dezvoltarea acestui segment din domeniul energetic se află în stadiu de cercetare în Uniunea Europeană, după ce exploatarea gazelor de şist a fost luată în considerare ca metodă alternativă şi răspuns la dependenţa energetică faţă de gazele naturale importate.
În timp ce unele state europene şi-au exprimat rezervele faţă de extracţia prin fracturare hidraulică a gazelor de şist, Parlamentul European a recomandat ţărilor membre să extindă cercetarea în domeniu prin studii elaborate, ce examinează consecinţele, beneficiile şi riscurile acestei metode.
Cel mai nou studiu (documentul complet poate fi accesat AICI)a fost realizat de firmele independente de consultanţă Poyry Management Consulting şi Cambridge Econometrics care au cuantificat în premieră beneficiile producţiei de gaze de şist asupra economiei UE-28. Gazele de şist ar putea adăuga între 1,7 şi 3,8 trilioane de Euro economiei europene între 2020 şi 2050.
„Europa se află încă într-o perioadă dificilă de recuperare economică şi socială. Aceste nou studiu demonstrează că producţia de gaze de şist ar putea avea beneficii economice semnificative“, a declarat Roland Festor, director OGP (Asociaţia Internaţională a Producătorilor de Petrol şi Gaz) pentru Relaţii Europene. „Deşi poate nu va schimba jocurile la fel de mult ca în SUA, dezvoltarea gazelor de şist în Europa ar putea prelua avantajele din lecţiile deja învăţate“, a explicat Festor într-un comunicat de presă emis de OGP.
Studiul a analizat impactul producţiei gazelor de şist în EU-28 asupra economiei acestor state folosind trei scenarii diferite: „Fără Gaze de Şist” (No