Intr-un moment in care mediul de afaceri se astepta la schimbari de anvergura in domeniul legislatiei fiscale prin republicarea Codului Fiscal, autoritatile s-au limitat la emiterea unei ordonante de urgenta cu modificari punctuale, aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2014 (Ordonanta de Urgenta nr. 102/2013).
Ordonanta contine o serie de prevederi anuntate in ultima perioada, cum ar fi introducerea impozitului pe constructiile speciale, precum si cresterea nivelului accizelor si a redeventelor miniere.
Pe langa aceste masuri, menite sa asigure obiectivul stabilit prin programul de guvernare si anume acela de crestere a veniturilor bugetare, au fost introduse si unele masuri favorabile pentru mediul de afaceri, menite sa sustina cresterea economica si sa stimuleze investitiile. Printre acestea se numara posibilitatea contribuabililor de a alege anul fiscal in functie de cel contabil, care poate fi diferit de anul calendaristic, precum si posibilitatea contribuabililor care efectueaza sponsorizari si inregistreaza pierderi fiscale in anul efectuarii sponsorizarilor de a reporta pe o perioada de 7 ani, in scopul deducerii din impozitul pe profit, sumele aferente sponsorizarilor efectuate. De departe cea mai importanta dintre noile modificari se refera la introducerea de prevederi fiscale favorabile pentru societatile tip holding, asupra carora ne vom apleca in cele ce urmeaza.
Astfel, de la 1 ianuarie 2014 vor fi neimpozabile dividendele incasate de societatile holding, castigurile de capital obtinute de societatile holding din vanzarea titlurilor de participare in filialele pe care le detin si veniturile obtinute de societatile holding din lichidarea filialelor lor.
Intrucat in general un regim de holding are in vedere scutirea veniturilor din investitiile strategice si nu a celor speculative, noile prevederi legislative cond