Un pasaj mi-a atras atenţia după ultimele discuţii (de acum cîteva zile de la Parlamentul European) rezumate despre bugetul 2014-2020. Citez Euractiv:
Grup la nivel inalt pentru resursele proprii/ In al treilea rand, Parlamentul a insistat pentru crearea unui grup de lucru la nivel inalt privind “resursele proprii” care sa lucreze la reformarea aranjamentelor actuale privind resursele UE, intrucat sistemul actual, cu toate exceptiile, reducerile, sursele diferite de finantare si dependenta de bugetele nationale, a devenit inexplicabil. Statele membre au fost de acord cu organizarea acestui grup de lucru, care va incepe sa lucreze curand.
E o performanţă. Să facem o comisie să înţelegem ce dracului facem noi aici.
Băsescu, UE
Aţi înţeles cum se întîmplă la noi. Există două partide şi două roluri. La putere eşti neoliberal şi puţin neocon, angajezi şi plăteşti bine oameni în servicii speciale şi apoi te prefaci că mai iei şi cîte o măsură socială. În opoziţie începi să descoperi cîte ceva din deliciile criticii la adresa “ălora mari”. Bruxelles, de exemplu. Aşa l-a apucat şi pe preşedinte:
S-a dat un mesaj al Bruxelles-ului catre toate statele: sa nu iesiti din limitele negociate de UE. Eu cred ca acest mesaj a fost neinspirat, mai ales intr-o tara ca Romania, unde egoismul unor parteneri ai Romaniei i-a rapit sansa unui proiect ca Nabucco.
După cum vedeţi critica e moralistă: sînt nişte egoişti prin UE care se poartă urît cu noi.
De ce am subliniat asta? Pentru că, dacă Traian Băsescu va rămîne în politică, va începe încet-încet s-o dea ca Antonescu & Ponta anul trecut. Mai pro capital autohton, mai de rezistenţă la interferenţe străine. Puţin mai critic cu Troica, cine ştie. Dar puţin aşa, să nu doară.
Critica asta sfioasă – doar atît cît să sugă ceva speranţă populară, dar să nu deranjeze nimic – s-a manifestat în interv