25 - 26 noiembrie 2013 - Forumul Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est. Un moment aşteptat de ani buni în România, din perspectiva potenţialelor investiţii.
În ceea ce priveşte sectorul energetic, suntem în faţa rezultatului unei munci începute la Departamentul pentru Energie în urmă cu 11 luni şi materializate ieri, prin semnarea a patru documente importante pentru dezvoltarea proiectelor prioritare la nivelul sistemului energetic - unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, centrala de acumulare prin pompare Tarniţa - Lăpuşteşti, termocentralele Mintia şi Rovinari. Astfel, au fost repoziţionate pe harta investitorilor proiecte strategice pentru Sistemul Energetic Naţional, proiecte care au fost trase pe linie moartă de către foştii guvernanţi. Trebuie să spun că parte din problemele înregistrate astăzi de SEN vin tocmai din abandonarea acestor proiecte.
Forumul Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est a venit ca o consecinţă firească a demersurilor iniţiate la cel mai înalt nivel de către autorităţile din România, demersuri care şi-au atins vârful la momentul vizitei premierului Victor Ponta în China. Privesc cu atenţie evoluţia Chinei încă de la începutul anilor 2000. De altfel, în 2009, în calitate de ministru pentru IMM-uri, comerţ şi mediu de afaceri, am deschis un canal de comunicare cu China prin promovarea unui set de 24 de proiecte strategice pentru economia românească. Din păcate, lipsa de inconsecvenţă a celor care au urmat a lăsat aceste proiecte ,,la arhivă“.
Încă de la început, acest guvern şi-a propus transformarea României într-o ţară lider în domeniul energiei în această zonă a Europei. Şi cred că tot ce am făcut până acum demonstrează acest lucru. Mai mult, Europa Centrală şi de Est se poate dezvolta spectaculos în ceea ce priveşte sectorul energetic în următoarele decenii devenind o regiune mult mai inde