Scris de Călin Corpaş - Protestul duminical împotriva proiectului de la Roşia Montană a primit o puternică infuzie culturală.
Muzică, teatru civic, tobe, dans, expoziţie foto, spectacol de foc. Piaţa Unirii a fost, duminică după-amiaza, gazda unei manifestaţii de protest atipice, promovând cultura. Responsabil: Grupul de Acţiune pentru Roşia Montană (GARM) Bihor, ce militează atât împotriva proiectului cu cianuri de la Roşia, cât şi împotriva exploatării gazelor de şist.
Alexandrina Chelu a deschis protestul cultural printr-o piesă de Jason Mraz – Love For a Child. „Roşia Montană E ACASĂ” – o scenetă scurtă jucată de protestatarii Georgeta Finna, Otilia Bejan, Laura Turdean şi Marius Szabo a evidenţiat discuţiile din sânul căminului familial, pe tema cazului Roşia Montană, ce pot avea loc în această perioadă în orice casă din România.
Interpreta Melaz a pus, apoi, paşnicul protest, pe note folk, pentru câteva zeci de minute, interpretând chiar şi o piesă ce îi atinge pe „potentaţii zilei”, mari susţinători ai proiectului ce ar provoca o catastrofă ecologică în Munţii Apuseni.
După căderea serii, participanţii la manifestare au admirat eleganţii paşi de dans pe care alţi susţinători ai cauzei i-au îndrăznit lângă statuia lui Mihai Viteazul. Acordurile tango-ului din capodopera cinematografică „Parfum de femeie” au oferit ritmul ideal…
Deşi frigul începea să-şi facă simţită prezenţa, cei circa 150 de participanţi s-au dovedit destoinici, asistând apoi şi la spectacolul cu foc şi improvizaţii muzicale cu Fero. Nu a lipsit nici o proiecţie fotografică, cu imagini de la protestele desfăşurate la Oradea în această toamnă.
Manifestarea le-a oferit participanţilo şi o expoziţie foto cu imagini surprinse la Roşia Montană de artistul fotograf Ovi D. Pop. De asemenea, au apărut bannere şi mesaje ce vor fi transmise bihorenilor şi în săptămâni