Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi instituţia similară din China vor semna, cu prilejul vizitei premierului Li Keqiang, în România, două protocoale, care vizează exporturi de carne de porc congelată şi de bovine pentru reproducţie.
Potenţialele comenzi ale companiilor din China ar urma să mărească presiunea în rândul crescătorilor de animale.
Motivele sunt, pe de o parte, deschiderea de la 1 ianuarie 2014, a pieţei comunitare pentru carnea de porc din România, supuse timp îndelungat unui embargou din cauza pestei porcine, iar pe de altă parte potenţialele comenzi ale compa¬niilor din China, s-ar ridica la circa 3 milioane de porcine şi jumătate de milion de bovine.
Citeşte şi: România va relua, de la 1 ianuarie 2014, exportul de carne de porc către ţările UE
Conform datelor Ministerului Agriculturii, la 30 aprilie 2013, în România efectivul de porcine era de circa 4,48 de milioane de capete, iar cel de bovine de 2,2 milioane de capete.
De asemenea, din datele ANSVSA, din luna ianuarie 2012, în urma măsurilor aplicate de această instituţie, operatorii din industria de profil au putut participa la comerţul intracomunitar de carne proaspătă şi produse din carne de porc, care au provenit din “sistemul canalizat“. Volumul exporturilor realizate în acest sistem a fost, în anul 2012, de peste 18.000 de tone, în valoare de peste 31 de milioane de euro, iar pe primele 6 luni ale acestui an de 8.000 de tone, in valoare de peste 17 milioane de euro.
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi instituţia similară din China vor semna, cu prilejul vizitei premierului Li Keqiang, în România, două protocoale, care vizează exporturi de carne de porc congelată şi de bovine pentru reproducţie.
Potenţialele comenzi ale companiilor din China ar urma să