România şi China au semnat luni mai multe acorduri de colaborare, cu ocazia vizitei premierului Li Keqiang, însoţit de o importantă delegaţie de oameni de afaceri. Este prima vizită în România a unui premier al Chinei după 19 ani.
Premierul Victor Ponta îi garantează omologului său chinez, Li Keqiang, că atunci când oferta unei companii chineze va fi mai bună, aceea va fi în mod sigur desemnată drept câştigătoare de către statul român.
"În ceea ce priveşte regulile competiţiei din Uniunea Europeană, evident că România şi toate ţările membre trebuie şi le respectă. Astăzi, însă, în condiţii de competiţie egală, europeană, există multe proiecte în care companiile din China au o ofertă mai bună, o ofertă financiară, o ofertă tehnică mai bună şi am garantat primului-ministru şi delegaţiei sale că atunci când oferta unei companii chineze este mai bună, aceea va fi în mod sigur câştigătoare", precizează Ponta în conferinţa de presă comună cu omologul său chinez. Victor Ponta apreciază că un proiect de succes în România va fi imediat dorit şi de celelalte ţări din zonă. Acordurile semnate de China şi România
România şi China au semnat acorduri pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic şi reluarea exportului de bovine pentru reproducţie şi carne de porc către China. Cele două ţări au semnat de asemenea mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear şi termoelectric.
Departamentul pentru Energie şi Administraţia Naţională din China pentru Energie au încheiat un memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare.
Conducerea Nuclearelectrica a semnat cu preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation o scrisoare de intenţie pentru colaborare.
Directorul Complexului Energetic Oltenia a încheiat cu preşedintele companiei China Huadian Corporation un acor