Angajaţii din sistemul sanitar au intrat luni în grevă de avertisment, reprezentanţii Federaţiei Sanitas spunând că în unităţile sanitare este oprită activitatea timp de două ore, fiind asigurate o treime din activitate şi urgenţele.
Greva de avertisment organizată de Federaţia Sanitas a început la ora 8.00, în cabinete medicale, dar şi în spitale.
În unele unităţi sanitare, membrii Federaţiei Sanitas s-au adunat pe holuri pentru a protesta, ei reclamând că au salarii mici şi cerând demisia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
La Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, protestatarii au adus şi o coroană, cu o plăcuţă pe care scrie "Sănătate" şi mesajul "Sincere condoleanţe, Eugen Nicolăescu". Aceştia au şi baloane pe care scrie Federaţia Sanitas, iar unii poartă pe braţe banderole tricolore.
Greva de avertisment, în timpul căreia vor fi asigurate, conform prevederilor legale, o treime din activitate şi urgenţele, se va încheia la ora 10.00.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat că, deşi nu au organizaţii sindicale reprezentative care să declanşeze greva, zeci de mii de medici au fost de acord cu acestă acţiune.
Marius Sepi a mai spus că greva nu este împotriva pacienţilor, care au de suferit în prezent "când îşi aduc de acasă medicamente, mâncare, reşouri", ca să stea în spital.
Liderul sindical a mai amintit că luni după-amiază vor fi reluate negocierile cu Ministerul Sănătăţii, în vederea semnării contractului colectiv de muncă la nivel de sector. Federaţia mai urmăreşte să obţină şi creşterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar şi deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem.
Negocieri se mai vor desfăşura marţi şi miercuri, începând de joi pe termen nelimitat fiind programată greva generală.
"Telefonul Federaţiei Sanitas este deschis pentru orice decide