Mai multe ONG-uri si personalitati au lansat ideea unui SMURD al patrimoniului, in 2008. Intre timp, o multime de case vechi si valoroase au fost puse la pamant, de multe ori sub pretextul ca sunt prea degradate.
Un grup de tineri arhitecti a pornit pe cont propriu un proiect de interventie asupra acestor case din centrul Bucurestiului, care sa le opreasca degradarea si sa le ofere o noua viata.
Lucian Sandu-Milea, Dan Solot si Dragos Solot sunt cei care se ocupa acum de proiectul Carol 53, o astfel de casa veche din centrul Bucurestiului, unde au loc mai multe evenimente culturale, mai multe concerte, mai multe spectacole de teatru independent si mai multe expozitii decat in spatii culturale cu pretentii.
Locul functioneaza pe baza unei intelegeri cu proprietarul, care voia sa opreasca procesul de degradare al cladirii. "Cand te gandesti ca si un amarat de nailon intins pe acoperis in momentul potrivit poate face o casa sa o mai duca inca un an, doi, trei, pana vor exista bani pentru finanarea unei renovari, e frustrant", a spus Lucian Sandu-Milea pentru Ziare.com.
Cine sunteti voi?
La inceput am fost cinci arhitecti, un inginer horticultor, un inginer de utilaje, apoi echipa a mai scazut, au mai venit altii. Am inceput ca un grup, apoi s-a conturat ideea asta, am incercat sa gasim spatii, apoi am dat de acest loc si s-a format incet-incet o comunitate in jurul ideii.
Care era ideea?
Ideea era sa avem un spatiu in care sa fie o zona de locuit, dar si deschisa artistilor si isi are cumva radacinile in piata din fata centrului Pompidou din Paris, care apartine centrului Pompidou, dar unde pot veni artistii sa se manifeste liber. Un hub cultural.
Grupul nostru avea prieteni cu activitati calificate, dar care nu aveau un spatiu. In cazul de fata s-au imbinat povesti