Ministrul Economiei, Andrei Gerea, administratorii judiciari ai Oltchim și președinții companiilor chineze Baota Petrochemical Group, Hengchao Sun și Junlun Petroleum Co. Ltd, Changqing Xie au semnat, luni, o scrisoare de intenție vizând participarea la procesul de privatizare a combinatului.
'Prin această scrisoare de intenţie, garantăm companiilor chineze un tratament nediscriminatoriu, un proces transparent şi perfect concurenţial, precum şi respectarea tuturor angajamentelor şi regulamentelor europene. Scrisoarea de intenţie se referă strict la ceea ce este în curtea noastră, dar, în cazul în care există interes pentru cumpărarea Arpechim, vom încerca să asigurăm condiţiile de dialog necesare", a declarat ministrul Gerea, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii chinezi.
Documentul a fost semnat la cererea reprezentanţilor companiilor chineze, urmând ca, după o analiză mai amănunţită, aceştia să decidă dacă vor depune sau nu oferte pentru Oltchim.
"Ne-am întâlnit undeva la mijloc, această scrisoare de intenţie fiind un gest simbolic, dar cu o încărcătură foarte mare în ceea ce priveşte relaţiile noastre cu partea chineză. Există un interes major pentru privatizarea Oltchim, care sper să se concretizeze în cât mai multe oferte. În perioada următoare, ne vom întâlni şi cu alţi investitori, care şi-au manifestat interesul pentru participarea la procesul de privatizare. Procedura de privatizare a intrat, de altfel, pe ultima sută de metri", a precizat Gerea.
Conform calendarului prezentat de şeful de la Economie, până pe 2 decembrie 2013, se are în vedere finalizarea acordului creditorilor, urmând ca strategia de selecţie a investitorului să fie gata în perioada 15 - 20 februarie 2014.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei, 17 ianuarie 2014 va fi data limită pentru depunerea ofertelor pentru Oltchim.
''Ne dorim la