Mai multe organizaţii feministe şi pentru promovarea drepturilor femeilor vor organiza luni 25 noiembrie începând cu ora 17.30, în Piaţa Unirii din Bucureşti, un eveniment stradal cu prilejul Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor
Anul acesta, cazul Roşia Montană şi tema gazelor de şist au scos oamenii în stradă mai mult decât în 2012 şi chiar mai mulţi decât am fi crezut că se poate. Un plus pentru participare civică, mai mult activism sau pur şi simplu nemulţumire.
Criticii au vorbit despre protestatari de duminică, despre hipsteri şi cât de cool e să-ţi dai check-in de la protest, despre eco-anarhişti şi despre fascişti, Soros sau ruşi. Despre cum sute de mii de oameni n-au ieşit în stradă când au fost afectaţi direct de tăierile de salarii din epoca Boc dar iată, i-a apucat civismul taman acum, pentru Roşia Montană de parcă de-aia n-are proletarul român bani de mici şi bere.
În fine, anul nu s-a terminat, nici după calendarul creştin şi nici după cel al protestelor. Azi mai are loc încă unul care îmi permit să anticipez, va dovedi că mare solidaritate nu s-a construit peste noapte (sau peste an). Că probabil 90 % dintre participantele la marşurile de astă toamna sunt mai sensibile la problema mineritului cu cianuri decât la hărţuirea de pe stradă sau agresiunea de acasă. Că aproape toţi revoluţionarii Roşiei văd clar problemele din Guvern dar n-au ochi pentru alea din propria casă.
Pentru mine protestul de azi şi tema lui sunt mult mai importante decât Roşia Montană, Pungeşti, Ponta, Băsescu şi Antonescu la un loc. În ţara noastră violenţa împotriva femeilor doare în fiecare zi mai mult decât toate temele politice, economice şi de mediu, luate împreună. Măcar azi să fie tema care să preocupe presa, politicienii si pe cetăţeni.
Mai jos, textul cu care ne cheamă la protest organizatoarele de la Asociaţia Front