Mai multe organizaţii nonguvernamentale au organizat luni în Piaţa Unirii un miting împotriva violenţei asupra femeilor, solicitând aplicarea ordinului de protecţie în regim de urgenţă, crearea de adăposturi, centre de urgenţă, de consiliere juridică şi psihologică.
Protestatarii, majoritatea femei, au cerut ca statul să transmită un semnal de toleranţă zero privind violenţa asupra femeilor iar poliţia, justiţia şi sistemul medical să fie instituţii de suport real pentru victime.
De asemenea, manifestantele au solicitat gratuitate la eliberarea certificatului medico-legal pentru victimele violului, violenţei în familie şi altor forme de violenţă, eliminarea referirilor la toate formele de violenţă asupra femeilor din Legea medierii, înfiinţarea de centre de urgenţă pentru victimele violului şi formarea unui personal specializat în problematica agresiunilor sexuale care să acţioneze în interesul victimelor prin consiliere psihologică şi legală.
Protestatarele au cerut Consiliului Naţional al Audiovizualului "să facă curăţenie" în audiovizual şi să găsească mijloacele legale pentru stoparea difuzării de emisiuni ce degradează femeile.
"Încercăm să dăm un semnal de toleranţă zero faţă de orice formă de violenţă asupra femeilor. Nu e acceptabilă niciun fel de formă de violenţă, nu trebuie blamate victimele, statul trebuie să se implice mai mult şi să ia nişte măsuri concrete", a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Front, Tudorina Mihai, potrivit Agerpres.
Preşedinta Centrului Filia, Andreea Bragă, a spus că mitingul încearcă să tragă un semnal de alarmă asupra cadrului legislativ şi instituţional care în România este în continuare la nivel simbolic şi nu oferă siguranţă reală femeilor.
Participantele la miting au purtat pancarte cu mesaje ca 'Stop hărţuirii stradale!', 'Indiferenţa hrăneşte violenţa!', 'Opriţi crimele împotriva femeilo