Criza economică a lovit puternic în întreprinderile mici şi mijlocii şi, implicit, în locurile de muncă oferite de acestea. După ce în perioada crizei au dispărut peste 370.000 de locuri de muncă, lucrurile par să se îndrepte în ultima vreme.
IMM-urile se remarcă nu numai prin ponderea covârşitoare în numărul companiilor active la nivel global, ci şi prin contribuţia lor la crearea şi păstrarea celor mai multe locuri de muncă. Cele 21 de milioane de întreprinderi mici şi mijlocii din Uniunea Europeană creează 85% din noile locuri de muncă şi angajează două treimi din totalul forţei de muncă europene.
Şi, în România, IMM-urile sunt principalul furnizor de locuri de muncă angajând, de asemenea, două treimi din numărul total de salariaţi din economia nonfinanciară, conform raportului Fundaţiei Post Privatizare privind sectorul IMM din România dat publicităţii în luna iulie.
Cum a evoluat numărul joburilor în 2013
În primele şase luni ale anului, au fost disponibile la nivel naţional aproximativ 39.000 de locuri de muncă, în creştere cu peste 8.500 faţă de joburile disponibile în urmă cu un an, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.
Deşi trendul ascendent al ofertelor de muncă ar fi trebuit să însemne că numărul şomerilor va scădea, veştile dinspre acelaşi institut nu sunt chiar atât de bune. Numărul celor care se află în continuare în căutarea unui loc de muncă a crescut de la 671.000 persoane cu vârste cuprinse în 15 şi 74 de ani la începutul anului până la 744.000 persoane la finele lunii august.
Citeste mai mult pe cariereonline.ro