Cu toate că economia germană, cea mai mare din Europa, defilează în ritm de creştere, economia zonei euro ca întreg mărşăluieşte spre „catastrofă“, a avertizat un analist bine cunoscut în cercurile financiare londoneze, în timp ce alţi analişti, mai moderaţi, cred că este prea devreme ca zona euro să anunţe ieşirea din criză.
„Este înspăimântător. Nimic nu s-a schimbat în ultimii 5-6 ani, au în continuare probleme mari şi se îndreaptă, aş spune, spre catastrofă“, a afirmat Roger Nightingale, economist la RDN Associates şi un analist recunoscut în mediile financiare londoneze pentru ideile tranşante.
În criză, americanii s-au lovit de zid şi au intrat în recesiune, în timp ce europenii, plini de satisfacţia pentru eşecul celorlalţi, au fost fericiţi că SUA şi-au primit pedeapsa, a spus analistul citat de CNBC. „Au spus că nu îi va afecta, dar s-au înşelat, iar acum îi doare mai mult. Dar în timp ce americanii au reacţionat şi şi-au revenit într-o oarecare măsură, europenii nu şi-au revenit şi nu şi-au îndreptat greşelile“, a avertizat Nightingale.
În faţa pericolului încetinirii economiei zonei euro şi a presiunilor deflaţioniste, Banca Centrală Europeană a redus dobânda de politică monetară luna aceasta la minimul record de 0,25%, însă analiştii cred că această măsură nu va fi suficientă pentru stimularea cheltuielilor şi creşterii. Rezerva Federală din SUA are încă de la începutul crizei dobânda de politică monetară aproape de zero.
Nightingale consideră că Draghi „nu face treabă bună pentru membrii mai slabi ai comunităţii“. „De fapt, nu face deloc o treabă bună pentru comunitate şi dacă îi întrebi pe oameni, şi nu guvernele, ai primi răspunsuri mai pesimiste.“
Datele statistice privind activitatea din noiembrie din sectorul de afaceri al zonei euro arată că decalajul deja mare dintre Germania şi restul zonei euro se lărgeşte.