Din cauza vechimii, dar mai ales a faptului că de aproximativ doi ani nu mai sunt supuse verificărilor metrologice, unele aparate medicale aflate în dotarea unităţilor sanitare constituie un real pericol pentru pacienţi. În loc ca pe baza măsurătorilor şi a valorilor indicate de acestea să fie prescris un tratament corect, de multe ori erorile care sunt date de aceste aparate pot pune în pericol viaţa oamenilor. Aşa se explică, probabil, şi creşterea numărului cazurilor de malpraxis.
Erori profesionale pot fi întâlnite în orice profesie, dar în medicină, spre deosebire de alte meserii, erorile sunt mai evidente, mai greu de recunoscut şi mai puţin cuantificabile. Pe de altă parte, ele se soldează nu numai cu pierderi materiale, ci şi cu multă suferinţă şi chiar deces.
Din această cauză, numărul cazurilor de malpraxis este aşa de mare şi ar putea să crească pentru că multe aparate medicale au fost eliminate din lista oficială a mijloacelor de măsurare care se supun obligatoriu controlului metrologic.
Tensiometrele nu mai sunt verificate metrologic
Dacă până acum aproape doi ani, utilizatorii de astfel de aparate de comensurare aveau obligaţia să le supună verificărilor metrologice, odată cu implementarea directivelor europene şi în acest domeniu obligativitatea controlului mijloacelor de măsurare medicale a fost scoasă. În consecinţă, consumatorii, cei care solicită asistenţă medicală, beneficiază de o calitate incertă a acestor servicii pornind de la diagnoze eronate şi până la depistarea întârziată a unor cazuri de epidemii.
Astfel, nici rezultatele analizelor probelor nu sunt garantate. Din lista aparatelor medicale care nu se mai verifică metrologic enumerăm: tensiometrele, lentilele oftalomologice, termometrele, electroencefalogramele şi electrocardiografele, cardiotahometrele şi aparate pentru măsurarea fluxului san