Activităţile fizice efectuate cu regularitate, chiar dacă sunt începute la o vârstă înaintată, cresc de trei ori şansele de a avea "o bătrâneţe sănătoasă", potrivit rezultatelor unui studiu publicat marţi.
Monitorizând timp de opt ani un eşantion de 3.500 de persoane, a căror vârstă medie era de 64 de ani, cercetătorii britanici au constatat faptul că persoanele care executau cu regularitate exerciţii fizice de intensitate moderată sau ridicată prezentau şanse de şapte ori mai mari de a îmbătrâni frumos, cu o stare bună de sănătate, în comparaţie cu persoanele inactive.
Aceste şanse au rămas de trei ori mai mari în cazul a 10% dintre foştii inactivi care au început să facă sport între 2002 şi 2010, potrivit acestui studiu, publicat în British Journal of Sports Medicine, o revistă ce face parte din grupul British Medical Journal (BMJ).
La sfârşitul perioadei de monitorizare, o persoană din cinci era avea o stare de sănătate considerată bună, în timp ce patru din zece au dezvoltat o patologie cronică. Totodată, o persoană din cinci a prezentat simptome de depresie sau de deficit cognitiv, iar o treime, o incapacitate motorie cel puţin parţială.
Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetătorii, coordonaţi de medicul Mark Hamer, epidemiolog la University College din Londra, au ţinut cont de ceilalţi factori principali susceptibili de a avea un anumit efect asupra procesului de îmbătrânire, precum fumatul, consumul de alcool, statutul marital şi resursele financiare.
Deşi nu există un consens în universul medical asupra acestui subiect, autorii studiului consideră că procesul "de a îmbătrâni frumos" ar putea fi definit prin următoarele elemente: absenţa unei maladii cronice, absenţa unui deficit cognitiv major sau a unei "limitări importante" a capacităţilor fizice şi de a avea o bună sănătate mintală. @N_