In sfârșit mai primim și vești bune, după ani de zile în care totul era de rău. Laurențiu Ciurel a semnat protocolul ce vizează investiția chineză de la Rovinari, în valoarea de un miliard de euro. Au fost necesari ani în care s-au făcut studii, dar mai ales de o implicare guvernamentală și de un guvern care să poată discuta cu guvernul chinez.
Apariția lui Victor Ponta în peisaj și vizita de la Beijing din vara aceasta, luate la mișto la un moment dat, ne-au produs surpriza de ieri din care am înțeles că avem șanse foarte mari să primim o ploicică cu bani. S-au enervat puțin europenii pentru că România devine un pol de putere în colțul Europei, dar în mod sigur le va trece repede pentru că și ei au nevoie de banii chinezilor. Nervii le-au fost produși de faptul că Ponta a reușit și a știut să negocieze, ceea ce oficialii europenii n-au prea reușit.
De fapt investițiile în energie au clar sensul de a ne transforma într-o putere energetică a Europei, un furnizor pentru celelalte state învecinate. Sper ca pe lângă reactoarele de la Cernavodă, grupurile de la Rovinari și Mintia, Tarnița, să se ia în calcul și regândirea rețelelor de transport a energiei fără de care degeaba produci pentru că nu poți să vinzi. Dar, mă îndoiesc că au uitat băieții deștepți chinezi sau români tocmai acest amănunt important.
Oricum, după Victor Ponta va exista o altă persoană care deja are merite importante, ministrul Energiei, Constantin Niță, întrucât el este principalul beneficiar al banilor de la chinezi, al marilor investiții din România. Și Daniel Constantin are o sarcină grea, dar frumoasă, de a asigura Chinei necesarul solicitat de animale la export și să realizeze investițiile de creștere a animalelor și procesare a cărnii.
Ce înseamnă pentru noi un miliard de euro? Gorjul va primi o gură nesperată de aer, o mare parte din sume fiind cheltuită local. Până s