Mulţi îl compară cu Mozart, Federer, Tiger Woods sau Harry Potter. Norvegianul Magnus Carlsen este o îmbinare teribilă de talent, imaginaţie şi bună-dispoziţie, însă şi un tăvălug ce s-a năpustit asupra ierarhiilor din şah
Primul lucru pe care l-a făcut în noaptea de după finala cîştigată la Chennai contra indianului Vishey Anand a fost să se arunce în piscină. Într-un costum impecabil, cu degetele aruncate în aer şi un zîmbet luminos, Magnus Carlsen a celebrat cea mai mare victorie din carieră cu exuberanţa unui star rock, şi nu cu austeritatea ce se aşteaptă de la un scandinav ce premeditează 20 de mutări în orice secundă.
Degajat, obişnuit cu camerele foto din cariera paralelă de model, norvegianul în vîrstă de 22 de ani a arătat satisfăcut, conştient că e o raritate a naturii, visător la ceea ce Garry Kasparov, cel mai mare jucător din istorie şi mentorul său, a numit "intrarea în era Carlsen".
"A beautiful mind" de la 2 ani
Născut pe 30 noiembrie 1990, într-o familie de ingineri, micuţul Magnus a arătat imediat că nu are de gînd să parcurgă toate etapele tradiţionale de creştere. La 2 ani, norvegianul rezolva puzzle-uri cu 50 de piese, la 4 ani ansambla piese Lego destinate copiilor mai mari cu 10 ani, iar la 5 ani pupilele i se dilatau în faţa unui joc pe care două dintre cele 3 surori pe care le are îl disputau în tăcere.
A fost primul contact pe care l-a avut cu şahul. După un singur an în care a învăţat pe cont propriu toate secretele tablei, surorile Ingrid şi Ellen, au devenit victime sigure. Magnus s-a plictisit şi s-a orientat spre cineva cu mai multă experienţă: tatăl său.
"Cînd a devenit Mare Maestru la vîrsta de 13 ani, am zis că tot ce vine după asta o să fie bonus. Dar se pare că bonusurile nu se mai opresc" Henrik Albert Carlsentatăl lui Magnus
Şcoala, înainte de toate