Marian Baronescu din comuna doljeană Perişor produce de cinci ani roşii care au un conţinut scăzut de zahăr. Legumele au un conţinut mare de licopeni, care înlocuiesc necesarul de insulină pentru diabetici.
Doljeanul a declarat că roşiile dietetice ajută la regenerarea inimii şi ficatului. Sunt bune şi pentru diabetici pentru că au un conţinut scăzut de zahăr. Marin Baronescu a început să cultive aceste legume în urmă cu cinci ani în comuna Perişor. „Domnişoară au concentraţie mai mare de antioxidanţi şi licopeni. Pe piaţă eu am vândut un kilogram de roşii dietetice cu maxim 5 lei. Sunt foarte bune şi au gust aparte. Ajută la regenerarea organismului. Sunt bune pentru boli de ficat şi pentru diabetici”, a povestit agricultorul din Dolj.
Specialiştii susţin că roşiile închise la culoare sau roşiile dietetice, aşa cum sunt cunoscute în România au cantitate de şase ori mai mare de licopeni, ,care este un ingredient excelent ce luptă împotriva osteoporozei sau a cancerului uterin. „Au o cantitate mai mare de antioxidanţi, ce ajută la menţinerea frumuseţii pielii, cât şi la întărirea sistemului imunitar”, a spus nutriţionistului Oana Cătănoiu.
Inginerul Marian Baronescu a mai precizat că din punctul lui de vedere costul unei sere se amortizează în zece ani. „Pot să spun că prima dată când am cultivat roşii dietetice am rămas cu ele. Încerc să fac ceva, dar o să îmi fie destul de greu. Deocamdată nu sunt pe profit”, a mai povestit doljeanul.
În România există două soiuri mai cunoscute: unul produce roşii de mărime normală, în timp ce celălalt soi (Tiger), legume de dimensiuni reduse, dar cu o concentraţie mult sporită de licopen.