Sub egida UNESCO, în 48 de ţări, printre care şi România, s-a desfăşurat, în perioada 18-24 noiembrie 2013, săptămâna educaţiei permanente, sub genericul: „Festivalul Naţional al Şanselor Tale”. Tematica din acest an a fost „Cetăţean român - cetăţean european”, marcând împlinirea a 20 de ani de la introducerea cetăţeniei europene, prin Tratatul de la Maastricht.
Sunt cunoscute activităţile şi colaborările europene derulate de Asociaţia Culturală „Les Amis de la France” - Petrila, dar şi deschiderile europene. Mai ales că în perioada 26 - 31.03.2013, în Cognac, Franţa, a avut loc seminarul internaţional „Forumul European pentru Diversitate şi Interculturalitate” (FEDI), la care a fost invitat şi Ionel Zmău, întrucât asociaţia pe care o coordonează este membru fondator FEDI (din păcate, o altă vizită, preconizată să aibă loc în septembrie, a fost anulată, doar I. Zmău ştie de ce - n.r.). La acest seminar au mai participat reprezentanţi ai unor asociaţii/ fundaţii culturale sau de tineret din ţări membre ale Uniunii Europene: Anglia, Franţa, Irlanda, Italia, Portugalia, România, Spania, Ungaria. Dar şi din alte ţări europene: Albania, Armenia, Georgia, Kosovo, Macedonia, Moldova, Rusia, Ucraina, Turcia.
Asociaţia Culturală „Les Amis de la France” - între noi şi Europa
„Noi în Europa” a fost un proiect educativ derulat de structura Şcoala Gimnazială Nr. 5 de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi” - Petrila.
Proiectul a avut drept argument:
„Educaţia interculturală este o va-loare promovată atât în UE, cât şi în învăţământul românesc. Ea presupune respect, toleranţă, acceptarea diversităţii şi o atitudine prietenoasă. Activităţile din cadrul acestui proiect se pliază pe cerinţele celor patru piloni ai educaţiei pentru viitor promulgate de Comisia UNESCO pentru educaţia în secolul XXI: a învăţa să cunoşti; a înv