Societăţile de investiţii financiare, celebrele SIF-uri care au apărut la începutul anilor ‘90, când au preluat 30% din economia naţională, au cerut Autorităţii de Supraveghere Financiară să elimine restricţiile care le împiedică să-şi cumpere una alteia acţiunile, iar o decizie în acest sens ar putea fi luată în curând, potrivit unor surse din piaţă familiare cu aceste discuţii.
Conform regulamentelor în vigoare, SIF-urile nu au voie să-şi cumpere acţiunile între ele, deşi toate celelalte fonduri de investiţii locale pot să investească în alte fonduri similare. De asemenea, SIF-urile pot cumpăra acţiuni la Fondul Proprietatea (FP). Pe termen scurt, asta ar însemna creşterea cererii pentru titlurile SIF-urilor, deoarece achiziţiile încrucişate de acţiuni ar echivala cu programe de răscumpărare şi ar susţine cotaţiile acestora pe bursă. În ultima lună, SIF-urile au înregistrat creşteri de peste 10%.
Totuşi, unii investitori susţin că dacă SIF-urile ar putea să-şi cumpere acţiunile între ele, atunci şefii SIF-urilor s-ar putea acoperi între ei şi ar putea respinge mai uşor orice tentativă a altor investitori de a prelua conducerea. Ei sunt de părere că această restricţie nu ar trebui eliminată înainte ca pragul de deţinere de 5% să fie eliminat, astfel încât toţi investitorii să pornească cu şanse egale în competiţia pentru preluarea finală a SIF-urilor. Miza la SIF-uri sunt active de 6,5 miliarde de lei (1,46 mld. euro).
Tema privind eliminarea pragului de deţinere a fost readusă în discuţie în acest an chiar de către vicepreşedintele ASF, Mircea Ursache, care a declarat că este pentru eliminarea oricăror bariere aplicate investitorilor. Totuşi, pentru eliminarea pragului este necesară modificarea legii în Parlament, care este un proces de durată.
Citiţi mai multe detalii aici
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Finan