Specialiştii de la INBI “Matei Balş” au stabilit că noua variantă a HIV de la noi este asemănătoare celei din Grecia
O nouă componentă a HIV (virusul imunodeficienţei umane) şi-a făcut aparţia în rândul consumatorilor de droguri intravenoase din ţara noastră, avertizează profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” (INBI). Specialiştii de la INBI “Matei Balş” au analizat noua variantă a HIV şi au ajuns la concluzia că “recombinata care circulă în ţara noastră este foarte asemănătoare celei din Grecia, având o particularitate clinică: boala pe care o generează este mai rapid progresivă, comparativ cu cea generată de suşa clasică. În aceste condiţii trebuie să fim foarte atenţi la depistarea pacienţilor infectaţi cu noua recombinată şi la instituirea precoce a tratamentului”, precizează prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Această recombinată a apărut în 2007 în Portugalia, respectiv, în Spania şi, uşor-uşor, a ajuns în România, Bulgaria şi Grecia.
În momentul de faţă, la noi, se apreciază că sunt aproximativ 175 de pacienţi infectaţi cu varianta HIV recombinată, dar nu este exclus ca numărul acestora să fie mai mare.
La INBI “Matei Balş” există un centru dedicat persoanelor care se droghează pentru testarea HIV/SIDA. În acest sens, INBI “Matei Balş” colaborează cu ONG-urile care au acces în grupurile vulnerabile.
În privinţa consumului de droguri intravenoase, acesta a trecut de la heroină la etnobotanice. Dar, în prezent, se constată o revenire la heroină. “Este mai bine, dacă pot să spun aşa, deoarece persoanele care se droghează cu etnobotanice îşi fac 14-15 administrări pe zi, în timp ce la heroină se fac două administrări pe zi, ceea ce înseamnă un risc mai mic de transmitere a virusului şi conservarea capitalului venos”, explică prof. dr. Streinu-Cercel.