Economia locala ar putea avansa cu 2,1% anul viitor, in usoara incetinire fata de cresterea de 2,4% asteptata in 2013, in principal pe fondul ajustarii contributiei agriculturii. Astfel, Romania va trebui sa se descurce in 2014 fara impactul net pozitiv al unei recolte agricole foarte bune, care a contribuit semnificativ la PIB-ul anului curent.
Modelul alternantei face posibila chiar o recolta sensibil mai slaba, creand presiune pe alte sectoare pentru a compensa sub-performanta relativa a agriculturii, mentioneaza Claudiu Cazacu, analist-sef XTB Romania.
Si reprezentatii au declarat recent ca, daca in acest an evolutia economiei a fost una destul de buna, cu o crestere estimata la 2,5%, pentru anul viitor se asteapa la un avans economic de doar 2%, un nivel mic fata de potentialul tarii noastre.
Potrivit lui Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, economia s-a bucurat in acest an de un „ajutor” important din partea agriculturii, fiind un an bun pe acest segment.
„Exporturile pot propulsa PIB-ul, dar avand in vedere inertia zonei euro, principala piata de desfacere, vor avea nevoie de ajutor din partea altor sectoare. Consumul intern, afectat de majorarea accizelor la carburant si de inclinarea redescoperita spre economisire, beneficiaza de sprijin din partea cheltuielilor amanate pentru o perioada de cativa ani dupa criza, generand un efect de recul pozitiv”, a spus Claudiu Cazacu.
Potrivit acestuia, inflatia, instalata intr-un interval mult mai ”prietenos” si cu o predictibilitate in crestere, simplifica sarcina planificarii pentru companii. Politica monetara a devenit mai stimulativa, cu toate ca dobanzile real pozitive contrasteaza cu zona Euro, unde rata nominala a dobanzii se situeaza sub rata inflatiei.
„Romania trebuie sa evite insa derapajele fiscale dintr-un an electoral cu a