Într-un roman inspirat dintr-un caz real, scriitorul Elisei Virgil relatează un episod zguduitor în care este implicat fostul preşedinte al României.
Începând cu 29 noiembrie, romanul "Ceasul din gară" se va găsi la chioşcuri, împreună cu ziarul Evenimentul zilei. O poveste emoţionantă despre un tânăr ofiţer român, condamnat pe nedrept la 15 ani de închisoare...
EVZ: "Ceasul din gară" este un roman inspirat din realitate. Totuşi, cât este ficţiune şi cât este realitate în paginile lui?
Elisei Virgil: Este un roman construit după o poveste adevărată, relatată cu reportofonul pe masă de însuşi personajul principal, Tudor Soare. Bineînţeles că autorul a intrat în sufletul personajelor, trecându-şi prin filtrul interior fiecare acţiune, suferind împreună cu ele. Însă adevărurile obiective nu au fost în niciun fel trunchiate. Nici măcar exagerate. Normal, eşti creator, te foloseşti de stilistică, de imaginaţie. E vorba, totuşi, de o operă literară, de beletristică, nu de o lucrare ştiinţifică.
Romanul se doreşte o frescă a unei societăţi sau este, în primul rând, o dramă personală care vorbeşte despre pierderea individului?
Indiscutabil, este o frescă a unei societăţi, încadrată pe un anumit interval de timp, într-un anumit sistem social şi politic - din păcate bolnav şi dezumanizant, dar, în aceeaşi măsură, şi o dramă personală. Să te trezeşti aşa, din senin, că eşti învinuit de o faptă pe care nu ai comis-o, că eşti condamnat la ani grei de temniţă, să asişti şi să vezi cum fratele tău de sânge, pe care îl salvaseşi de la moarte, e de acord cu completul de judecată, să trăieşti nevinovat ororile săvârşite de torţionari, să afli că soţia ta, pe care o iubeşti, este nevoită să se mărite cu un secretar de partid incult şi bălos - asta înseamnă că vieţuieşti în virtutea inerţiei, că sufletul tău e mort. Drama rezidă în faptul că, deşi cu dreptate