Utilizatorii de droguri intravenoase şi deţinuţii sunt infectaţi cu o variantă recombinată a unui subtip al HIV, boala generată având o evoluţie mai rapidă. Potrivit lui Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, subtipul a apărut pentru prima dată în Portugalia, Spania şi Grecia, însă recent a fost identificat şi în România.
“Această recombinantă şi-a făcut apariţia undeva în 2007, în Spania şi Portugalia, uşor, uşor a ajuns în Grecia, Bulgaria şi România. Boala pe care o generează este o boală mai rapid progresivă, comparativ cu cea clasică din România. Trebuie să fim foarte atenţi la aceşti pacienţi şi la instituirea precoce a tratamentului. În momentul de faţă discutăm de aproximativ 175 de pacienţi”, a spus Streinu-Cercel, care a atenţionat însă că numărul celor infectaţi ar putea fi mult mai mare şi că aceştia ar trebui să se testeze în cadrul centrului din “Matei Balş”.
“Acest virus foloseşte un alt mecanism de intrare intracelular, care se asociază cu o particularitate a celulelor de apărare care fac să se creeze un conflict major între organism şi virus. Acest conflict major este cel care conduce la o evoluţie rapidă a bolii”, a mai spus Streinu-Cercel.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste două milioane de adolescenţi, din grupa de vârstă 10-19 ani, sunt infectaţi HIV, mulţi dintre ei neavând acces la îngrijirea şi susţinerea necesare stării lor de sănătate. Mai mult, milioane de adolescenţi din toată lumea se află la risc de infectare cu HIV. Acoperirea parţială a serviciilor HIV pentru adolescenţi a determinat creşterea la 50 la sută a ratei deceselor SIDA, în cadrul acestei categorii populaţionale, comparativ cu scăderea de 30 la sută înregistrată între anii 2005-2012 la populaţia generală. OMS recomandă guvernelor revizuirea legislaţiei pentru a facilita accesul adolescenţilor