Ministerul Educaţiei a publicat metodologia mişcării personalului didactic din învăţământul preuniversitar, care şi de această dată aduce schimbări, atât în ceea ce priveşte regulile de ocupare a posturilor didactice, cât şi calendarul.
Noutăţile din acest an sunt mai mult la capitolul titularizare. Conform legislaţiei în vigoare, sunt două etape de titularizare. Una în luna aprilie, când, la solicitare, un cadru didactic care a obţinut cel puţin nota 7 la concurs poate deveni titular pe postul pe care îl ocupă dacă este viabil pe o perioadă de cel puţin patru ani. Prin noua metodologie, nu se mai acceptă însă notele obţinute începând cu anul 2008, ci doar cele din sesiunile derulate în anii 2010 - 2011. În plus, faţă de anii anteriori, candidatul trebuie să aibă promovat şi examenul de definitivat până la 1 septembrie 2014.
În ceea ce priveşte ocuparea posturilor vacante prin concurs, prin noua legislaţie, unităţile de învăţământ în care se regăsesc clase de elevi capabili de performanţe sau rezultate deosebite pot organiza individual evaluări pentru ocuparea posturilor didactice vacante sau rezervate. Se impune avizul inspectoratului şcolar şi informarea Ministerului Educaţiei Naţionale, precum şi respectarea calendarului naţional pentru concurs. În această categorie pot fi incluse unităţile în care se înregistrează constant rezultate deosebite şi performanţe în pregătirea elevilor, materializate atât în progresul elevilor la clasă, cât şi prin notele obţinute de aceştia la testări şi examene naţionale de sfârşit de ciclu, premii, premii speciale şi mențiuni la fazele internațională, națională și interjudețeană sau regională a olimpiadelor şcolare şi a concursurilor de profil recunoscute de Ministerul Educaţiei Naţionale.
Concursul naţional, pe 21 iulie
Pentru restul unităţilor de învăţământ, care nu vor să organizeze concurs individual, se