Guvernul din România are o strategie consistentă privind retrezirea încrederii investitorilor ţara noastră, a declarat astăzi Dan Şova, ministrul pentru Mari Proiecte, la Palatul Parlamentului, în cadrul Forumului Economic şi Comercial – Europa Centrală şi de Est.
”În 2013, eu, premierul Ponta şi alţi miniştri am vizitat ţări care reprezintă 45% din PIB - ul mondial. Departamentul pentru Mari Proiecte are rolul de oficiu one-stop-shop pentru investori”, a adaugat Şova.
Potrivit acestuia, contează foarte mult creşterea competitivităţii economice, ceea ce se poate face prin utilizarea resurelor disponibilile, astfel încât România să devină un hub în ECE.
“Suntem angajaţi alături de partenerii chinezi în colaborări privind domeniile infrastructură, turism, agricultură. Totodata, sper să identificăm şi alte domenii de interes. În domeniul auto, jucători importanţi au ales România ca ţară de producţie. Renault a dezvoltat aici al doilea centru de dezvoltare. De asemenea, România are printre cele mai importante resurse de IT/C”, a completat Şova.
Altfel, ministrul pentru Mari Proiecte a spus că se doreşte o accelerare a investiţiilor din infrastructură şi prin PPP. Mai mult, Şova a subliniat că au fost începute trei proiecte, între care Comarnic Braşov şi centura de sud a Ploieştiului faţă de care China s-a declarat interesată ”România nu a reuşit în ultimul timp să ducă la capăt vreun proiect de concesiune sau PPP”, a adăugat oficialul.
În acelaşi timp, se ştie deja că România a demarat investiţii strategice pentru investiţii în energie şi agricultură. ”China şi-a lua un angajament de peste un miliard de euro pentru investiţia de la Rovinari. Canalul Siret - Bărăgan, care va atrage o investiţie de 5 miliarde de euro, este în planurile guvernului. Guvernul a scăzut pragul pentru ajutor de stat la 5 milioane