Mi-a fost „coleg” la masa invitaților în studiourile de televiziune și, atunci când eu am fost gazda, era pe lista personajelor extrem de frecventabile, din motive cumva ciudate în peisajul tabloidizat al mass-media: argumentație, educație și puterea de a-și păstra cumpătul chiar și atunci când atmosfera se încinge. Cumva normal, dat fiind ca domnul Palada are un background extrem de raționalist: licențiat în matematică și sociologie și pasionat de aikido, una dintre artele marțiale în care mintea este antrenată la fel de intens ca și trupul.
V-am făcut această scurt profil al purtătorului de cuvânt guvernamental pentru a înțelege de ce nu pot să cred că textul „matrafoxat” al acestuia a fost o întâmplare spontană. Nu face parte din fișa de personaj a domnului Palada să-și suflece mânecile și să împroaște cu vorbe suburbane, fie și pe Facebook. Suntem prieteni și pe rețeaua de socializare și, atunci când i-am citit textul inflamat, primul meu gând a fost „I-a spart cineva contul?”. Când și-a asumat public producția, întrebarea mea a devenit:
„De ce a făcut-o?”. Pentru 200 și ceva de like-uri și o sută de share-uri, popularitate comparabilă cu cea a unei poze simpatice cu pisici?
În niciun caz. Sunt, însă, convinsă, că ieșirea în decor a domnului Palada a avut o miză. În primul rând, ea a schimbat conținutul dezbaterilor într-o zi care debutase cu o miză total diferită: bugetul României pe 2014. Pe care Traian Băsescu tocmai anunțase că îl va trimite înapoi la Parlament, dacă
Executivul nu renunță la paragrafele destinate alimentării cu bani a clientelei politice. Și, în plus, contestase și varianta creșterii accizelor, invocând tot posibilitatea ca plusul reținut de la populație să ajungă la prietenii de pomană politică ai lui Liviu Dragnea.
Însă, în loc să discutăm
despre rețeaua clientelară a USL (fie și prin comparație