Somnul insuficient poate creşte riscul apariţiei unui comportament antisocial la adolescenţi din cauza efectelor asupra autocontrolului, conform unui nou studiu.
Cercetătorii au descoperit o legătură între somnul insuficient şi un autocontrol scăzut. Mai mult, există o asociere şi între autocontrolul scăzut şi delincvenţă, potrivit studiilor efectuate de Universitatea Internaţională din Florida, SUA, citate de „Huffington Post“.
„Implicaţiile negative ale somnului insuficient sunt, deseori, trecute cu vederea în investigaţiile criminaliştilor. Somnul ne oferă ocazia de a ne recupera şi de a ne repara la nivel celular, lucru foarte important pentru procesul de dezvoltare al copiilor şi adolescenţilor. Abia începem să înţelegem funcţiile şi rolul somnului în comportamentul antisocial“, declară cercetătorul Ryan C. Meldrum, specializat şi în psihologia criminalistă.
Noile descoperiri se bazează pe datele adunate de la 825 de adolescenţi care au fost studiaţi de la naştere până la vârsta de 15 ani. Dintre aceşti adolescenţi, jumătate erau fete, 82% erau caucazieni (albi) şi 59% proveneau din familii complete (ambii părinţi fiind prezenţi în viaţa copilului).
Cercetătorii au luat în considerare şi alţi factori care ar putea influenţa comportamentul antisocial, cum ar fi mediul în care trăiesc adolescenţii, obiceiurile părinţilor, simptome ale depresiei şi socializarea cu semenii lor. Au descoperit că tinerii care dormeau insuficient aveau un risc crescut de un autocontrol scăzut şi că această lipsă de control conduce la un comportament antisocial, delincvent.
„Cercetările mele demonstrează că somnul poate prezice comportamentul de a doua zi, mai ales prin influenţele asupra autocontrolului unei persoane. Un coleg a descoperit că doar două ore de somn mai puţin pe noapte (dormea şase ore în loc de opt) îi influenţa