Potrivit unui raport al Morgan Stanley, „lumea se apropie de o criză iminentă a vinului”. Producătorii contrazic celebra companie americană, acuzând-o de partipriuri. Care este adevărul?
Într-un raport publicat la finalul lunii trecute, furnizorul de servicii financiar-bancare Morgan Stanley publica un raport care atrăgea semnalul de alarmă asupra unei iminente crize globale a vinului. Analiza pornește de la cifrele producției din 2012, considerată cea mai slabă din ultimii 50 de ani, ia în calcul și creșterea uriașă a consumului din China și conchide că, de acum înainte, la nivel global se va înregistra, anual, un deficit de 300 de milioane de lăzi de vin, reprezentând 10% din producția globală totală.
De vină pentru acest dezastru ar fi și dezechilibrul de pe piața americană, cel de-al patrulea producător al lumii, care consumă 12% din producția mondială de vin (în creștere cu o cincime față de anul trecut), dar generază doar 8%. Potrivit raportului, vânzările de vin au din SUA au ajuns anul trecut la 35 de miliarde de dolari, în timp ce, în 2001, suma era de doar 20 de miliarde de dolari.
Corelate cu scăderea dramatică a suprafeței cultivate (de la 10.200 de hectare, la începutul anilor ‘80, la circa 7.600, în 2013), aceste date au dus la concluzia că „rezervele de vin se vor dovedi insuficiente pentru consumul prevăzut în următorii ani, ceea ce va duce la creșterea semnificativă a exporturilor și, în consecință, a prețurilor de la raft“.
Manipulare la nivel înalt
Raportul Morgan Stanley a fost preluat de toate marile publicații din lume (între altele, Bloomberg, CNN sau BBC). Aceleași publicații au omis, însă, să ia în considerare replica mai-marilor industriei. Căci, în următoarele săptămâni, cei mai mari producători ai lumii au negat prin diverse comunicate sau interviuri „realitatea“ prezentată de r