În dialog cu expertul Oazu Nantoi, pe marginea unui ultim studiu al IPP despre situația geostrategică a Moldovei.
Institutul pentru Politici Publice, IPP a dat publicităţii un studiu despre situația geostrategică a Moldovei. În studiu sunt reflectate politica soft-power a Federației Ruse în țările Parteneriatului Estic și unul dintre instrumentele de promovare a intereselor geopolitice ale Federației Ruse - conflictul transnistrean. De asemenea, sunt examinate perspectivele Parteneriatului Estic după summit-ul de la Vilnius, având în vizor, în special, evoluțiile din Republica Moldova și Ucraina. Acest studiu este parte a proiectului „Competition of Geopolitical Interests in Post-Soviet Space: Future Prospects for the Eastern Partnership Countries”, care a fost implementat de Institutul de Politici Publice din Moldova, în colaborare cu Strategic and Security Studies Group din Ucraina, cu suportul financiar al Programului Est-Est fără Frontiere al Fundaţiei Soros-Moldova. Vasile Botnaru a stat de vorba cu unul dintre autorii studiului, analistul politic Oazu Nantoi:
Europa Liberă: De ce aţi redus studiul la confruntarea geopolitică anume în acest micro-rai sau micro-iad care se numeşte zona Parteneriatului Estic? Că, în principiu, confruntarea geopolitică se dă peste tot, şi pe continente, şi în dormitoare.
Oazu Nantoi: „Sunt de acord, dat fiind faptul că, tot în cadrul acestui proiect, la 13-14 noiembrie, noi am participat la o masă rotundă în Kiev. Şi acolo au participat inclusiv diplomaţi cu experienţa de a fi ambasadori în China. Şi unul dintre ei şi-a exprimat opinia cum că Federaţia Rusă trebuie să fugă în Uniunea Europeană deoarece dragonul chinezesc deja a decolat.”
Europa Liberă: Îi muşcă de tălpi?
Oazu Nantoi: „Într-adevăr. E un argument în plus că globul pământesc, civilizaţia umană este un set d