Sindicaliştii de la Sanitas au intrat ieri într-o grevă de avertisment de două ore. Acţiunea revendicativă a fost programată pentru intervalul 8.00 – 10.00, însă n-a mai avut loc decât pe hârtie, din cauza legislaţiei care prevede asigurarea unei treimi din activitate pe durata protestului.
Deşi cadrele sanitare au anunţat că în cursul dimineţii îşi vor întrerupe activitatea obişnuită şi se vor ocupa doar de pacienţii cu urgenţe, în realitate au ajuns să muncească la fel ca într-o zi obişnuită. Şi asta din cauza numărului insuficient de personal din unităţile medicale, care nu a permis ca mişcarea sindicală să se desfăşoare aşa cum s-a dorit.
Aşa s-a întâmplat şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, unde datoria faţă de bolnavi a primat, iar majoritatea cadrelor medii au ales să muncească în loc să facă grevă. Cocarda în piept sau banderola purtată la mână au fost singurele semne care au arătat că asistentele, infirmierele, brancardierii sau liftierele sunt angrenate într-o luptă sindicală.
Ana Ionescu: „Sunt mulţi bolnavi grav care au nevoie de tratamente şi îngrijiri corespunzătoare şi la timp”
„Dacă într-un sector ai doar trei angajaţi, doi ar trebui să stea şi doar unul să muncească. Sunt mulţi bolnavi grav care au nevoie de tratamente şi îngrijiri corespunzătoare şi la timp. Un singur om nu poate face faţă unui număr mare de pacienţi cu probleme deosebite de sănătate şi atunci trebuie să-ţi faci treaba, nu poţi să-i laşi să moară”, a spus Ana Ionescu, liderul Uniunii Judeţene Sindicale Sanitas Suceava.
La nivel naţional, cadrele medii au anunţat că după greva de avertisment urmează o grevă generală pe termen nelimitat începând cu data de 28 noiembrie, dacă Guvernul continuă să le ignore revendicările. Sindicaliştii de la Sanitas cer salarii mai mari pentru angajaţii din spitale, însă Executivul de la Bucureşti nu a alocat