Întotdeauna prima ninsoare reprezintă ceva deosebit, din punct de vedere al fenomenelor naturii. Poate este oarecum ciudat să vorbeşti frumos despre „ninsoare”, „fulgi”, „zăpadă”, cuvinte care numai la simpla pronunţare dau românului fiori, dar...
„Fulgii de zăpadă nu sunt nimic altceva decât gheaţă, însa formele pe care le iau sunt de o complexitate incredibilă”. O spune şi Kenneth Libbrecht, profesor de fizică la California Institute of Technology, care a studiat formarea fulgilor de zăpadă!
Problemă foarte complicată
„Încerc să înţeleg dinamica formării cristalelor, până la nivelul molecular", spune Libbrecht. "Este o problemă foarte complicata, iar...creşterea fulgilor de zăpadă reprezintă un caz particular foarte interesant".
Libbrecht a început prin a studia fulgii de zăpadă în laborator, făcând fotografii microscopice pentru a înţelege fizica elementară a fiecărui fulg de zăpadă. "Crescând cristale de zăpadă în laborator, în condiţii controlate, putem vedea cum apar diferite structuri, în funcţie de temperatura şi umiditatea mediului.
Începând din 2001, el a început să fotografieze fulgii de zăpadă naturali. Aşa a descoperit că locaţia e importantă! "În Fairbanks apar uneori cristale neobişnuite din cauză că este foarte frig", explică Libbrecht. "În climate mai calde, de pildă New York, se produc în general cristale mai puţin spectaculoase."
„Folosesc diferite tipuri de lumină colorată în aşa fel încât structura de gheaţă funcţionează ca un sistem de lentile foarte complex”, mai spune profesorul.
Fotografiile l-au ajutat pe Libbrecht să descrie instabilitatea a creşterii fulgilor de zăpadă, instabilitate care a scapat altor cercetători.
Oricum ar fi, fulgii de zăpadă rămân minuni ale naturii poate niciodată înţelese.