Utilizarea nămolului în agricultură a fost discutată în cadrul unui seminar organizat de ApaServ. Nămolul de epurare este rezultatul procesului de curăţire a apelor uzate.
Agricultorii pot folosi nămolul de epurare drept îngrăşământ pentru diverse culturi. Valorificarea nămolului de epurare ca fertilizant în agricultură a fost tema unui seminar organizat marţi, 26 noiembrie, de compania ApaServ, la Roman. Conform legislaţiei actuale, operatorul de apă din judeţ are posibilitatea de a-i ajuta pe agricultori să recicleze nămolurile de epurare. În judeţul Neamţ există, la acest moment, patru staţii de epurare, din care una este modernizată, iar celelalte trei sunt în curs de modernizare. În plus, se doreşte realizarea unei noi staţiii de epurare la Podoleni, până în 2015. “Aceste cinci staţii vor produce, în total, 4.560 de tone de nămol pe an. Întrebarea este ce facem cu acest nămol? În acest moment, în compania judeţeană ApaServ există o strategie de gestionare a nămolului, care presupune valorificarea în agricultură, producerea de compost, remedierea terenurilor degradate, recuperarea energiei de nămol prin incinerare sau depozitarea în gropile de gunoi”, a precizat Bianca Gâdoi, şef al Departamentului Management Integrat din cadrul ApaServ Neamţ.
Pentru reciclarea nămolului de epurare trebuie parcurşi mai mulţi paşi, care sunt specificaţi în legislaţia din domeniu. Mai întâi, trebuie identificat terenul pe care se poate utiliza nămolul – nu trebuie să fie nisipos sau argilos ori să aibă o pantă mai mare de 5% -, apoi se fac studii cu privire la calitatea solului şi a nămolului, pentru a se stabili cantitatea corespunzătoare dimensiunii lotului, după care urmează distribuirea efectivă a fertilizantului şi, apoi, este monitorizată evoluţia culturii de pe terenul în cauză.
Anul acesta, ApaServ a obţinut un permis de aplicare a nămolului şi se vor ap