Ministrul energiei, Constantin Niţă, a afirmat ieri după încheierea Forumului Economic şi Comercial China – Europa Centrală şi de Est că cele patru proiecte de cooperare în energie româno – chineze la care se lucrează în acest moment nu vor presupune garanţii de stat sau ajutor de stat.
„Vom respecta întrutotul legislaţia europeană. Este adevărat că orice companie cere garanţii guvernamentale, dar noi nu vom da niciun fel de garanţii. Sunt proiecte comerciale. Pe de altă parte, companiile chineze au afaceri de zeci şi sute de miliarde de dolari. Este normal ca politicul să conteze în momentul în care aleg un proiect sau altul în care să investească, într-o ţară sau alta“, a spus Constantin Niţă.
Ministrul a apreciat, după evenimentele din ultimele două zile, că premierul Chinei a avut un mod deschis de a oferi parteneriat pentru firmele din România şi că acum se văd rezultatele vizitei din acest an în China a premierului Victor Ponta, care a reprezentat un nou început pentru relaţiile româno-chineze.
În discuţie cu chinezii sunt patru proiecte: hidrocentrala de pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, două reactoare la Cernavodă, modernizarea capacităţilor de producţie la complexul energetic Hunedoara şi un nou grup energetic pe lignit la complexul energetic Oltenia.
„Este vorba de patru documente cheie care au fost semnate. De 9 luni lucrăm la ele. Unele sunt în fază avansată de negociere, altele sunt la început. Participarea chineză este evaluată la 5 mld. euro, restul până la 8,5 mld. euro este participarea românească. Vrem să fim un exportator pe piaţa de energie. Suntem deschişi tuturor investitorilor“, a spus ministrul Constantin Niţă.
În ceea ce priveşte proiectul Tarniţa, în care ar urma să se implice Sinohydro, un gigant cu afaceri de 20 de mld. de dolari, de zece ori mai mari ca în 2004, încă nu este decis modul în care va intra par