Introducerea accizei suplimentare la carburanti de 7 eurocenti pe litru de la 1 ianuarie a fost o masura luata pentru a evita deflatia, care ar fi dus la cresterea somajului si la recesiune, a declarat marti Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, citat de Agerpres. El a fost intrebat de ziaristi, intr-o pauza a lucrarilor Forumului Economic si Comercial China-Europa Centrala si de Est, cu cat va creste pretul final al carburantilor dupa noile accize de la 1 ianuarie.
'Este complicat de spus, pentru ca nu se stie care va fi pretul petrolului', a precizat Voinea, adaugand ca se asteapta la o scadere a pretului petrolului dupa acordul la care au ajuns Iranul si statele occidentale zilele trecute privind programul nuclear.
De asemenea, intrebat daca se putea evita majorarea accizei, Voinea a raspuns: 'Nu sunt eu responsabil pentru politica fiscala. Banii respectivi trebuiau sa vina de undeva. Am avut mai multe variante in calcul'. El a refuzat sa spuna insa care erau acestea.
'Aceasta masura are rolul de a evita deflatia, care este mult mai periculoasa decat inflatia. Toata Europa are problema asta, pana si Germania se confrunta cu deflatia. Japoniei i-au luat 20 de ani sa iasa din deflatie. Inflatia duce la crestere economica, deflatia la somaj si recesiune, nu am auzit de deflatie care sa fi dus la crestere economica. Luptam si pe frontul celalalt ¬ reducerea CAS', a adaugat Voinea.
Ministrul delegat a fost intrebat si daca exista acel buffer de care a vorbit presedintele Traian Basescu duminica seara, in conferinta de presa, si daca cifrele invocate de seful statului sunt corecte.
'Nu pot sa comentez cifrele. Este adevarat, exista un buffer, dar rolul lui este sa fie pastrat. De exemplu, in acest an, la rectificarea din octombrie, am taiat 660 de milioane de lei din cheltuielile cu dobanda, pentru ca aveau