Fondul de carte „Bucovina”, un tezaur de informaţie care cuprinde circa 14.000 de volume, dintre care multe au supravieţuit celor două războaie mondiale, a fost puternic afectat de infiltraţiile pluviale majore cauzate de lucrările de mansardare care se efectuează la corpul B al Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”.
Planşeul bibliotecii s-a transformat într-o adevărată „strecurătoare”
Ploaia care a căzut în noaptea de 24 şi a continuat în dimineaţa zilei de 25 noiembrie a.c. a produs infiltraţii în planşeul decopertat al corpului B al bibliotecii sucevene, planşeu care s-a transformat într-o adevărată „strecurătoare” prin care apa a început să curgă peste rafturile încărcate cu cărţi.
Muncitorii firmei care execută lucrările de construcţie, care au înlăturat vechiul acoperiş din ţiglă pentru realizarea structurii metalice în vederea acoperirii clădirii cu tablă Lindab, au protejat superficial planşeul decopertat cu o prelată şi cu folie de material plastic.
Întinse pe suprafaţa plană a planşeului şi neavând înclinaţie de scurgere, prelata şi folia au acumulat apa de ploaie în adevărate rezervoare care au început să-şi scurgă conţinutul prin spărturi şi prin cablajul electric în interiorul bibliotecii.
Personalul bibliotecii a găsit soluţii ad-hoc de strângere a apei şi a început să golească rafturile
Apa a pătruns prin planşeu cu precădere prin instalaţia electrică şi a început să curgă peste cărţi, afectând colecţiile marilor donatori care au contribuit la constituirea Fondului „Bucovina”, care cuprinde cărţi şi documente ale familiei Sbiera, la care s-au adăugat de-a lungul timpului numeroase alte colecţii. Este vorba de cărţile economistului şi statisticianului Ion Negură, cele ale geografului George Nimigean, ale botanistului Emilian Ţopa, ale juriştilor Erast Tarangul şi Dragoş Rusu, ale sociologului Traian Brăilea