China vrea să intre pe piața românească inclusiv cu proiecte de înaltă tehnologie, așteptându-se ca în schimb să fie sprijinită în jocurile sale europene.
România va deveni un „Tigru al Europei“, a declarat astăzi premierul chinez Li Keqiang la summit-ul Europa Centrală și de Est-China. Formula folosită de șeful guvernului de la Beijing ar putea fi interpretată ca o dublă promisiune, una simbolică de întărire a puterii regionale a României și alta cât se poate de concretă, explicată ieri chiar de primul ministru chinez, care a declarat că Beijingul intenționează să investească în România „o sumă uriașă”.
România și China au fost înainte de 1989 extrem de apropiate: Beijingul a sprijinit necondiționat acțiunile Bucureștiului de detașare de Moscova, în vreme ce o serie de obiective industriale și energetice din China au fost construite de specialiștii români în anii ’70. Acum lucrurile par să se inverseze într-o oarecare măsură: China vrea să intre pe piața românească inclusiv cu proiecte de înaltă tehnologie, așteptându-se ca în schimb să fie sprijinită în jocurile sale europene. În ecuația mai mare există, însă, și de data aceasta Rusia, care vrea să-și păstreze influența în Europa Centrală și de Est, regiune pe care și China vrea la rândul ei să și-o adjudece, cel puțin din punct de vedere economic.
Premierul chinez îi spunea, de pildă, luni, omologului său român că Beijingul este gata să cumpere toată producția de carne a țării și amintea că României i se spunea odinioară „grânarul Europei”. O mare piață de desfacere se deschide în fața investitorilor români și în același timp companiile chineze beneficiază de multe oportunități. Oficialii români și cei chinezi au semnat la București o serie de înțelegeri, între care construirea de către China General Nuclear Power Corporation a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă; reabilitarea c