Descoperirea unor vestigii a permis arheologilor datarea științificǎ a vieții lui Buddha și a emergenței budismului, în secolul al VI-lea î.e.n.
Săpăturile realizate sub templul Maya Devi de la Lumbini (vest) au scos la lumină vestigiile unei structuri de lemn, „care a putut fi datată științific din secolul al VI-lea î.e.n.” a anunțat luni arheologul Robin Coningham de la Universitatea britanică Durham. Această „descoperire majoră” aduce „elemente noi într-o dezbatere foarte veche” cu privire la viața lui Buddha, a adăugat responsabilul într-o conferință de presă prin telefon, organizată de National Geographic Society.
Viața lui Buddha este cunoscută doar prin tradiție orală sau texte posterioare vieții sale, care îi datează nașterea în secolul al VI-lea sau al IV-lea î.e.n. Până acum, cele mai vechi structuri budiste din Lumbini datau din secolul al III-lea î.e.n., din vremea împăratului Asoka, care a răspândit budismul din Afganistanul de azi până în Bangladesh. „Continuitatea directă pe care o ilustrează vestigiile de la Lumbini reflectă dezvoltarea budismului, care a început ca un cult local, apoi s-a răspândit în lume”, afirmă cercetătorii.
Situl de la Lumbini, aproape de granița de nord a Indiei, este înscris pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO și este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj ale budismului, frecventat de un milion de persoane pe an. Directoarea generală a UNESCO, Irina Bokova, a indicat într-un comunicat că organizația este „mândră să fie asociată cu această descoperire importantă a unuia dintre cele mai sacre locuri ale uneia dintre cele mai vechi religii din lume”. Conform Agerpres, religia budistă numără circa 500 de milioane de adepți în întreaga lume.
Descoperirea unor vestigii a permis arheologilor datarea științificǎ a vieții lui Buddha și a emergenței budismului, în secolul al VI-lea î.e.n. @N_P