Cea mai mare staţie de epurare din ţară după staţia de epurare de la Glina (Ilfov) a fost inaugurată, marţi, de reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj şi ai Companiei de Apă „Someş”. Staţia de epurare va deservi municipiul Cluj-Napoca şi comunele Floreşti, Baciu, Gilău şi Săvădisla, iar lucrările au costat peste 33 de milioane de euro.
Marţi a avut loc ceremonia oficială de finalizare a lucrărilor la “Reabilitarea şi extinderea staţiei de epurare Cluj-Napoca”, proiect derulat de Compania de Apă Someş în cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu cu finanţare din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.
Contractul pentru modernizarea şi extinderea staţiei de epurare Cluj-Napoca a fost în valoare de 147,95 milioane de lei (fără TVA), iar lucrările au durat doi ani.
“Avem o staţie de epurare modernă, astăzi am inaugurat extinderea staţiei de epurare de la Cluj, este a patra inaugurată anul acesta după Huedin, Gherla şi Dej. Staţia deserveşte undeva la 360.000 de locuitori. Această staţie este a doua ca şi mărime şi capacitate după cea de la Bucureşti, unde vor lucra câţiva zeci de clujeni. Compania de Apă Someş este instituţia care a atras cele mai mari fonduri comunitare. Toţi din această companie au muncit pentru noi, beneficiarii serviciilor prestate, să avem apă de calitate superioară şi, cel mai important, au eliminat pierderile din reţele de alimentare. Astăzi avem cea mai modernă staţie de epurare din ţară, deocamdată deserveşte municipiul Cluj-Napoca şi câteva comune, dar are capacitatea de a prelua apele uzate din tot judeţul”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.
Directorul general al Companiei de Apă Someş, Dorin Ciatarâş, a declarat la rândul său că respectarea condiţiilor severe impuse de Directivele UE pentru calitatea apelor uzate ce sunt înapoiate în mediu necesită mari costuri de modernizare ş